Meidän Festivaali – Poikkitaiteellista yhteistyötä ilman pönötystä

 

Kamarimusiikkitapahtuma Meidän Festivaali on taidetapahtuma, jossa kuullaan perinteisempää kamarimusiikkia, mutta myös yhdistellään rohkeasti eri tyylilajeja. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven ympäristöön levittäytyvällä festivaalilla voi kokea soivan installaation kyläkoulussa, kolmen festivaalin yhteisen kamarioopperan ja jousikvartetin rock-yhtyeen kanssa.

 Meidän Festivaalin tavoite on pysyä ketteränä ja aallonharjalla. Laitamme resurssit siihen, että taiteilijat saavat kokeilla uusia, joskus villejäkin ideoita, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen.

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii viidettä vuotta Kamus-kvartetti, joka on vakiinnuttanut paikkansa Suomen musiikkielämän huipulla. Kamus myös esiintyy tapahtumassa. 

Kamus-kvartetti. © Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Meidän Festivaalin teema vaihtuu joka vuosi ja tämän vuoden teemana on yhteistyö, niin taiteellisesti kuin tuotannollisesti. Aihe on yhteiskunnallisestikin ajankohtainen. Luottamusta ja kompromissien taitoa tarvitaan.

Isojen yhteistyöponnistusten tuloksena kuullaan kolmen festivaalin tilaama uusi kamariooppera Trapped Butterfly, jota kukaan ei olisi voinut yksin järjestää. Rauma Festivon luotsaamassa yhteistyössä ovat mukana Kuhmon kamarimusiikki ja Meidän Festivaali.

Ensi-iltansa festivaalilla saa järvenpääläissäveltäjä Tiina Myllärisen ja runoilija- käsikirjoittaja Henriikka Tavin ”epäooppera” Pinnan alla. Sen tuomiseksi Meidän Festivaalille yhteistyötä on tehnyt laaja taiteellinen työryhmä ja Helsingin kamarikuoro Koneen säätiön rahoituksella.

– Festivaalin tukijoita ovat myös Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, konserttipaikat, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, muut paikalliset kumppanit sekä joukko vapaaehtoisia. Meidän Festivaalia ei olisi olemassa ilman laajaa yhteistyöverkostoa, kiittelee Piiroinen.

Meidän Festivaali ottaa kantaa myös yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Jos kamariorkesteri pystyy soittamaan Beethovenin sinfonian yhteistyössä ilman kapellimestaria, niin ehkä meistä jokainen voisi tästä oppia jotain. Haluamme näin pehmeämmällä näkökulmalla herätellä ja tuoda ajattelemisen aihetta. Maailmassa on isoja yhteiskunnallisia haasteita, kuten vaikka ilmastonmuutos, josta ei selvitä kuin tiiviillä yhteistyöllä.

 

Elämyksiä yhdessä yleisön kanssa

Kamarimusiikille tyypillistä on se, että kokoonpano mahtuu pienempään tilaan, niin sanotusti kamariin. Kamarimuusikot luovat yhdessä esityksen, miten soitetaan ja millä temmolla. Luvassa on siis intiimejä tilaisuuksia, joissa taiteilijat ja yleisö kohtaavat.

Petra Piiroinen summaa tuntemuksiaan tapahtumasta:

– Mielestäni parasta meidän tapahtumassa on se, että taiteilijat ja yleisö ovat yhtä avoimina erilaisten sisältöjen äärellä. Uskon, että taidetta ja musiikkia voi kokea, vaikka teoksen taustasta ei tietäisikään. Jokaisen kokemus on silti yhtä arvokas ja jokainen voi saada esityksestä eri asioita.

– Hienoa Meidän Festivaaleilla on myös se, että aina ei voi etukäteen tietää millaiseksi poikkitaiteellisten esitysten taide-elämys muotoutuu!

 

Meidän Festivaali järjestetään Tuusulanjärven ympäristössä 23.–29.7.2023. Festivaalilla esiintyvät mm. Von Hertzen Brothers, Pekka Kuusisto, Marjukka Tepponen, Olivier Thiery, Elina Pirinen, Lilli Maijala, Emil Holmström ja Trio Est. 

Aiheesta lisää: https://meidanfestivaali.fi/

 

Etuisa tekee yhteistyötä Meidän Festivaalin kanssa. Äkkilähtöliput Meidän Festivaalille -25% Etuisa apilla! 

 

Etuisa perus

Täytä tietosi ja olemme sinuun yhteydessä!

Etuisa kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käsittelee henkilötietojasi noudattaen soveltuvia tietosuojalakeja. Tutustu tietosuojaselosteeseen.